kahve bahane

Buralarda insan degisik kahveleri daha bir yakindan taniyor. Gecen yil bir hostelde kalirken, Kuba Kahve cezvesi ile tanistim. Cezve diyorum, cunku normal bir ocagin ustunde kullaniyorsunuz. Ilginc bir alet bu.



Alt bolume su koyuyorsunuz, orta bolumde bir filtre var, buraya da cok ince cekilmis kahve koyuyorsunuz. Sonra kapatip ocagin ustune koyuyorsunuz. Su kaynayip buharlasmaya baslayinca, buhar kahveyle temasa geciyor ve ust tarafta bu yogun kahveli buhar bir metale carpiyor ve tekrar sivilasiyor. Sonucta, cezvenin ust tarafinda bu sivilasan kahveli buhar molekulleri cok yogun bir kahve olusturuyorlar. Sonuc muhtesem diyebilirim. Bu kadar yogun bir kahveyi daha once hicbir yerde icmemistim. Bu kahve cezvesi sadece 10 dolar, expresso makineleri gibi acayip pahali degil yani. Kahve seven arkadaslara en guzel hediye bu cezvedir diyorum. Hem bir yerden tasinirken kolayca yaninizda tasirsiniz. Bu cezve Italian coffee maker veya Moka Pot olarak da bilinmekte.

Kuba usulu kahve haric, Arap usulu kahveye dadandim bu aralar. Arap usulu kahvenin cok hos bir aromasi var. Bir de cardomon denilen yogun esansli cekirdekler ile birlikte cok ince bir sekilde ogutuluyor. Kahvenin yapimi Turk kahvesine benziyor, suyu kaynatip, en son olarak kahveyi ve sekeri karistirip kaynatiyoruz cezvede. Arap kahvesi suyun icinde cok guzel eriyor. Turk kahvesi gibi telvesi altta birikmiyor. Cok yogun bir rayihasi var. Ben bizim bolumdeki Filistinli bir arkadastan ogrendim. Simdi aksam saatlerine dogru Arap kahvesi icmeden duramiyorum. Su anda Arap kahvesi iciyorum mesela.



Tabii bir de cok bilinen French Press var. Bunun en buyuk avantaji tek kisilik yapilan kahvelerde sanirim. Kahve tanelerinin her birinin ozu cikarilabiliyor. Kahve ziyan edilmemis oluyor. Boylece elektrikli kahve makinelerine oranla daha yogun bir kahve elde etmek mumkun. French Press kahveyi koyduktan sonra ustune kaynar su dokuluyor ve karistiriliyor. Bu karisim birkac dakika bekledikten sonra, filtre ile bastiriliyor. Ben Kuba usulu kahve makinesini French press'e tercih ediyorum artik.

Butun bu kahve yapma aletlerinin en iyi ozelligi, elektriksiz calismalari ve her yere tasinabilmeleri.

Sonsoz: Kahve yapimi milletten millete degisiyor, kahveye verilen onem, kahvenin gunluk hayattaki yeri de. Bazisi (bizim gibi) sadece keyif icin kahve icerken, bazisi gununu onunla aciyor.
Her kahve makinesinden farkli bir kahve kokusu cikiyor. O kokular bizi mest ediyor. O kokulara, tadlara farkli anlamlar yukluyoruz. Kahve cogu kulturde muhabbete eslik ediyor. Muhabbetle daha bir tatlilasiyor kahvenin tadi. Bol muhabbetli bol kahveli gunler hepimize:)

6 comments:

ani said...

Merhaba, ABD'ye geldigimden beri kahve benim de hayatima girdi, evimizde de sizin moka-pot diye bahsettiginiz kahve makinasindan var. Ben onun hep basincla calistigini zannederdim, sonucta arada contalar var, sizdirmaz mizdirmaz; burada kahve buharla yukari cikip yogunlasiyor diye gorunce cok sasirdim dogrusu. Blogunuzdaki moka-pot resminin ismini (moka-pot4.jpg) arattirdim ve orjinal sitesindeki aciklamalarda gercekten de buharin basinciyla suyun yukari itildigini okudum, oh be dedim :-)

nurvenur said...

Cok ilkel ama incelikle tasarlanmis bir alet gercekten. Pahali kahve makineleri gibi basincla degil, buhar gucuyle calisiyor. Tum espri, alttaki huni seklindeki parcada, buhar o dar borudan yukariya cikiyor, kahve filtresinin genis yuzeyiyle temasa geciyor, tum yuzeye temas ettiginden tum kahve tanelerinin ozunu cikartiyor. Kahveli buharda ust taraftaki borudan yukari cikip tekrar sivilasiyor. Guzel alet, kim icat etti iyi etmis:)

Afiyet olsun:)

philosophique said...

Bizim moka-pot calismadi bir turlu. Iki aciklamam var: Bir yerden buhar kaciriyor olabilir ya da evdeki kahve yeterince ince cekilmis olmayabilir diye dusunuyorum. Ne dersin?

nurvenur said...

Merhaba Philosophique,
Ben de hostelde ilk denedigimde calistiramamistim. Buhar bir turlu sivilasmamisti. Sanirim sen de benzer bir sorun yasiyorsun. Su asagidaki

Su sayfada soyle bir cevap var:
http://www.talkaboutcoffee.com/how-to-make-coffee-with-a-stovetop-moka-pot.html

The only way I make my coffee is with a Moka, and when I have found the water not condensing and rising through the filter correctly, the problem has always been the rubber seal that separates the lower and upper halves. This seal will often get stray grinds on it and when the two units are assembled for brewing, enough of them will compromise the air tight integrity. My recomendation – ensure the seal is clean and smooth and fits securely on the upper screen from the top unit. If no water is flowing through the grinds, you may have too fine a grind and/or tamping the grounds too tight. Fine grounds packed tightly will effectively make a barrier which the water will have a tough time rising through. This is the joy of coffee made not only in a Moka, but other methods. A little trial and error with small adjustments and you will find what works.
Get your method “dialed in” and enjoy!!


---Belki bu cevap biraz yardimci olur.

hayriyé said...

Bon Appétit!
Belki bir gün ben de tadma fırsatı bulabilirim kim bilir (:

nurvenur said...

Ah keske bir tane de sana alsaydim Pluie:) Belki yazin gelirken bir iki tane cantama atip getiririm, bu moka-pot'tan!!! Sen de tadarsin boylece.