nurvenur berber'de


ABD'ye gelen tum Turklerin sikayet ettigi bir konu berberler ve kuaforler. Kiz kismimiz Turkiye'deki uyduruk mahalle kuaforlerini bile burada done done ariyor. Erkek kismimiz, hic bir zaman saclarindan memnun kalmadan berberden cikiyor. Bazi kiz arkadaslar Turkiye'ye gitmeyi bekliyor sac kestirmek icin. Bazi erkek arkadaslar berbere gitmek yerine evlerine bir ustura makinesi alip kendilerini, eslerine veya arkadaslarina emanet ediyor. Zamanla sekilsiz kesimlere 10larca dolar vermeye alisiyoruz ama icimize hic sinmiyor saclarimiz.

Turk kuaforlerimizin el cabuklugu, sekil vermedeki becerileri ancak buraya gelip bu beceriksiz kuaforlerle karsilasinca anlasiliyor. Sanirim bizim kuaforler kucuklukten cirak olarak yetistikleri icin cok daha ustalar islerinde.


ABD kuaforleri ile Turk kuaforleri arasindaki bir fark ABD'de kadin berberi erkek berberi diye bir ayrim yok, hepimiz ayni yerlere gidiyoruz.

Baska bir fark ise, sac kesme isinden sonra bir ustanin gelip saci kontrol etmesi, iki insanin elinden geciyor sacimiz, yine de birseye benzemiyor. Bir de elimize bir aynanin verilip saca kesimini kontrol altina almamiz saglanmakta. Baska bir fark gelmiyor aklima simdi.
Sonuc: Turkiye'de kuaforlerin, berberlerin kiymetini bilin, hakettikleri bahsisleri vermekten kacinmayin:)

7 comments:

Sera said...

çok enteresan bir şey öğrenmiş oldum bu yazında da.

Moonshine said...

Aaah ah, bu konuda da camasir konusunda oldugu gibi yine yurekten katiliyorum sana. Saclarimin kesilmesi ve boyanma zamani geldi, acaba hangi kuafore gitsem diye kara kara dusunmekteyim kac zamandir. Turkiye'ye de yazdan once gidemeyecegim icin yine abuk subuk bir sac kesimine tonla para vermeyi gozden cikarmak zorundayim :(

nurvenur said...

Sera: Turk kuaforleri bir numara, o maharetli elleri burada cok ozluyoruz.

Moonie: Gitmeden once gercekten iyi dusun:) Ben 3 gundur tuhaf sac seklime alismaya calisiyorum. Ah kestirmez olaydim :((

Jamini said...

Her zaman ki gibi, yine can alici bir konuya deginmissin.

Bende birkac sey eklemek istedim yine..

Burada da ,kadin erkek berberi diye bir ayrim yok.Gerci ben bunu sorun olarak görmüyorum.Ama problem tabiki fiyatlar,ortalama bahsisle beraber 20 € ya kadar ciakabliyor bazen.(bayanlar icin daha yuksektir muhtemelen)Bu yüzden gecen yil sadece 2 defa berbere gitmistim.Tabi eve dondugumde ilk islerimden biri berbere gitmek olmustu.

Bu dönem basimdada kendime sac tras makinasi aldim ve uzun bir aradan sonra sonra saclarimi amerikan trasi kestirdim bir arkadasima...:D

Bir de son olarak bir kac fark usa-österreich arasi..simdiye kadar hic erkek kuaför görmedim,2.bir kisi saclarimi kontrol etmedi ve hic aynada tutmadim tras esnasinda...

nurvenur said...

Jamini, benim Turkiye'ye gitmelerimde hep ilk is kuafore gitmek oluyor. Burada kepaze olan saclarimla insan icine cikmak istemiyorum:) Eger Turkiye'ye gitmeyi planlıyorsam kuafor islerini 3-4 ay erteleyebiliyorum. Sanirim dunyanin her yanina yayilan Turkler icin berberler sorun.

Bizim burada bayan kuafor fiyatlari genelde bahsis dahil 40$. Erkeklerin kesimlerinden 20-30$ civari birseyler aliyorlar. Cidden yuksek bir meblag biz ogrenciler icin. Yani arastirma gorevlisiyim, para kazaniyorum ama berbere gitmek butcemi zorluyor:)

Aslinda ben de tum farklari bilmiyorum, cunku iki yi icinde uc kez gittim berbere. Simdiye kadar gittiklerimden cikardigim farklari koydum buraya.

Mit freundlichen Glück auf Jamini:)

Anonymous said...

Ben ise Istanbul'da zorluk cekiyorum. 2 senedir Turkiye'deyim, ama Kuaforden hic memnun degilim. suana kadar kendime uygun bir kuafor aramaktayim.

nurvenur said...

Uygun berberi bulmak gercekten zaman alici. Gittigimiz her yeni yerde bir berber arayisi yasaniyor. Ben yine Turkiye gezimde ablamin tavsiye ettigi bir berbere gittim. Umarim en kisa zamanda saclarina en uygun olan berberi bulursun:)