Sunday in the Park with George


Bu tablo Seurat'in en onemli resimlerinden biri. Seurat cok kisa yasamis, sadece 32 yilcik. Resim stilinde nokta vurus teknigini getirmis. Bu teknigin resmi adi pointillism. Gunumuzdeki bilgisayar resimlerinde pixel mantigi yani. Her pixel'in yalniz bir renk degeri olabilir dijital resimlerde. Bu pixeller yan yana gelerek farkli renkleri veya objeleri algilamamizi saglar. Iste Seurat'ta farkli renklere kucuk fircalarini batirmis ve firca darbeleri ile renkleri ve nesneleri olusturmus resimlerinde. Ornegin mor bir gul yapmak icin, kirmizi ve mavi kucuk noktalar kullanmis. Uzaktan mor gibi gozuksede yakinlastiginizda gulun iki farkli renkten olustugunu goruyorsunuz. Asagidaki resim, pointillisme guzel bir ornek.


Ben bugun baslikla ayni adda olan bir muzikalden bahsedecegim.Muzikal ilk resimden uyarlanmis. Muzikal iki kisimdan olusmakta. Ilk kisimda, ilk resmin oykusu anlatilmakta birazcik. Resimdeki tum insanciklar karakterlesiyor, sahneye tasiniyor. Hepsinin bir oykusu olusuyor. Ressamda yerini buluyor bu oykude. Bu resmi yaparken karsilastigi zorluklar ve ozel hayati anlatilmakta. Ilk yarinin sonunda tum karakterler ilk tabloyu yaratiyorlar, sahnede bir sure dona kaliyorlar. Sanirim muzikalin en etkileyici sahnesi bu resmi sahnede gormekti. Ikinci yarida ise Seurat'in torununun modern sanat dunyasinda yasadigi guclukler anlatilmakta. Ben ilk yariyi daha cok sevdim.

Bu muzikal New York'ta yillarca sahnede kalmis. Bircok odul almis. Muzikler gercekten hostu. Canli canli izleyemesem de dvd'si keyif vericiydi.

2 comments:

Moonshine said...

Nurvenurcum,

Bu resmin aslini Chicago Art Institute'ta gordun mu? Gormediysen tavsiye ederim, cok buyuk ve guzel bir resim. Orada bir duvari tamamen kapliyor. Insan gorunce hayran kaliyor.

nurvenur said...

Gormez olur muyum:) Asli gercekten cok guzeldi. Yakindan incelemek boyle kucuk haline bakmaktan cok daha keyifliydi.
Chicago Art'de Seurat'in 3-4 tablosu var sanirim. Hepsi empresyonizm bolumunde. Ama en guzeli kesinlikle bu tablosu.