Boston


ABD'ye geldigimden beri gitmeyi en cok istedigim sehirlerden biriydi Boston. Sonunda bir konferans nedeniyle gitme sansi buldum. Boston Abd'nin kuzey dogusunda yer almakta. Kuzeye gittikce havalar soguklasiyor, insanlar ciddilesiyor burada.


Boston ABD'nin en eski sehirlerinden biri. Gocmenler ilk olarak kuzey dogu sehirlerine gelip oralarda bir uygarlik kurmuslar. Bu yuzden sehirde tarihi bir doku var. Sehrin cogu bolgesi ismini Ingiltere'deki sehirlerden almislar. Ornegin Cambridge, Dorchester, Manchester gibi.


Sehirli halk siki bir beyzbol takipcisi. Boston'un beyzbol takiminin ismi Red Sox. Nereye giderseniz gidin, ustunde Red Sox yazan tisort ve sapka takan insanlarla karsilasiyorsunuz.


Ozellikle kuzeyinde bulunan North End'in cok Avrupai bir havasi var. Kucuk sirin kafeleri, restoranlari ve kirmizi tuglali apartmanlari ile tamamen Avrupa'nin kuzey ulke sehirlerini animsatti bana. Sehrin diger kisimlarinda da Viktorya stili evler gormek mumkun.





Boston ABD'nin egitim duzeyi en yuksek olan sehirlerinden biri. Toplamda irili ufakli 40 universite var bu sehirde. Dolayisiyla sehir cogunlukla universite sehri havasinda. Kislari dolup tasan sehir, yazlari bosaliyormus. Genc nufus yogunlukta sehirde. Sehrin en unlu ve eski universitesi Harvard. Harvard'a cok yakin mesafede MIT yer almakta. Bunun yaninda Tufts, Northeastern ve University of Boston'da hatiri sayili universitelerinden Boston'un.




Sehirde toplu tasima duygusu ABD'nin diger sehirlerine gore cok gelismis. Metrosu Newyork metrosuna oranla daha yeni ve temiz. Sehir ABD'nin diger sehirlerinde gorulen izgara methodu ile gelistirilmedigi icin yon bulmak hafif zorlu. Bir de otoyol sistemi azicik karisik. O yuzden araba kiralamak cok akillica degil bu sehirde yeni olanlar icin.


Boston'da iki muzeye gittim. Ilkine, "Museum of Fine Art", biraz yagmurdan kacagi vaziyetinde gittim. Kac tane sanat muzesi gordugumu artik ben de unuttum. O yuzden gidip gitmemekte kararsizdim. Ama muzeyi gezdikten sonra iyiki gitmisim dedim.


Muzede Japon sanati agirlikta. Baska hicbir yerde gormedigim cok guzel resimler, cizimler var. Bazi resimler kumaslar uzerine yapilmis. Yan yana konulmus muzede. Begendigim birkac sanatcidan resimler koyayim burada.

Shoda Kakuyu



Kontani Koshun


Utagawa Kunisada





Ziyaret ettigim diger bir muze ise: MIT Science'di. Bilime, robotlara, holografiye ilgi duyuyorsunuz, kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Benim icin cogu sey bilindikti icinde calistigim konular oldugundan. Ama yine de ilginc bir deneyim oldu. Ismini Turkce'den alan, sinirlari olsa da duygularini gosteren sosyal robat kismet'i gorebilirsiniz, ama iletisime gecemezsiniz. Holografiler de gercekten etkileyiciydi.


Baska neler yabilabilir Boston'da? Bu aralar Boston Turk film festivali var, gosterimler kisitli, bir filmi kacirirsaniz tekrari yok maalesef. Gunesli bir bahar gununde Public Garden'i ziyaret edebilirsiniz.

Quinch Market'te kalabaliga karisabilirsiniz. Bir zamanlar Cheers izlemissiniz ve "where everybody knows your name" sarkisi agziniza dusmusse, Cheers'i ziyaret edebilirsiniz. Zamaniniz varsa Reservoir kenarinda yuruyus yapabilirsiniz.

Yine zamaniniz varsa Brookline Village'e gidip gezinebilirsiniz. Vaktiniz varsa MassArt'a gidip cilgin dizaynlari da gorebilirsiniz.

Sonuc: Boston'da yapacak seyler asla bitmez, ne kadar cok sey yapmaya calissam da bitiremedim ben, heryerde bir aktivite bulunabilir. Buyuk sehir, insanlarin akli basinda. Ahh bir de biraz daha sicak olsa...

2 comments:

tayfun said...

Hımm, şu yan açılı fotoğrafları çok iyi beceriyorsun, bir kez daha hatırladım. Şu Capon resim sanatına Ukiyo-e diyorlar bu arada. iyi gezmeler :)

nurvenur said...

Bir gun olursem yandan acili fotograflarimla anilacagim herhalde:)

Tesekkurler bilgi icin.