gunesi zaptedecegiz, gunesin zapti yakin!

Birkac gundur Turk gazetelerinde calistigim proje ile ilgili resimler gormekteyim. Hergun milyonlarcasina baktigim bu resimleri gazetelerde gormek cok olasi bir durum degil benim icin. Tabii onlar resimleri kiyamet alameti olarak kullanmaktalar. Isin icinde oldugum icin haberler komik geldi.


Simdi efendim gazetede 2012 yilinda kiyamet kopacagi, gunes firtinalarinin dunyayi mahvedecegi falan yazmakta. 2012 yili gunes aktiviteleri acisindan en hareketli yillardan biri olacak cunku bizim Solar Maksimum dedigimiz yila denk gelmekte. Gunes aktiviteleri her 11 yilda bir maksimum seviyeye ulasmakta. Bir onceki solar maksimum yili 2001'di. Dolayisiyla digerinin 2012'de olacagini cok onceden biliyoruz. Hatta bir sonraki 2023'de olacak. Turk gazeteleri bunu da haber yapmak isteyebilir belki.


Solar maksimum, gunes lekelerinin maksimum olmasi demek. Gunes lekeleri, gozle bile kolaylikla gorulen gunes ustundeki siyah lekeler. Bu bolgeler cevrelerine gore daha soguk oluyor. Bu soguk bolgeler magnetik ozellikleri bakimindan cevrelerinden farkli oldugundan, siddetli magnetik akim degisikliklerine neden oluyorlar. Bu degisiklikler de, o bolgelerde cok fazla patlamaya(solar flare), kutle kopmasina(coronal mass ejection) sebep olmakta. Bu kutlecik kopmalari aslinda magnetik gaz gruplari ve gercekten dunyayi ve tum gunes sistemini etkilemekte. Dunyada ozellikle kutuplarin magnetik ozelliklerine kendini hissettirmekte ve enerji kaynaklarina zarar vermekte. Bu magnetik etkiler, kutuplarda Aurora'lara sebep olmakta ayni zamanda. Tek guzel yani bu olsa gerek gunes firtinalarin.



Eski zamanlarda da olan bu gunes firtinalari, biz dunyalilara pek zarar vermiyor aslinda, vermemis bugune kadar yani. Tabii biz 20-30 yil once dunyanin tum yorungelerine uydular yerlestirmemistik. Simdi tam bir uydu coplugu dunyanin cevresi. Gunes firtinalari bu uydulara ciddi zararlar verebilir. Asagidaki videoda 2003 yilinda Cadilar bayramina denk gelen bir gunes firtinasinin etkileri gorulmekte.



NASA, gunesteki aktivitileri gozlemlemek icin cesitli uydular gondermis zamaninda. Bu uydular: EIT/SOHO , TRACE ve STEREO. Bu uydular sayesinde, kutle kopmalari(cme) onceden tahmin edilmekte ve uydular da bu tahminler uzerine yon degistirebilmekte gunumuzde. Yani buyuk ihtimal uydulara da cok ciddi zarar gelmeyecek.



Sozun ozu : Isin uzmani olarak, 2012'de kiyamet olmayacak ama muhtesem Aurora'lar bizi bekleyecek. Yolunuzu Kanada'ya veya ABD'nin kuzeylerine dogru cevirebilirsiniz aurora(kutup isiklari) ziyafeti icin. Gunesin zapti da hala pek yakin degil, ama soyleyebilirim ki gunesin her noktasi gozlem altinda.

1 comment:

Moonshine said...

Nurvenur, ne kadar ilginc bir proje uzerinde calisiyormussun! Aurora Borealis'ler beni de her zaman buyulemistir, gidip gormek nasip olur umarim 2012de, simdiden bilgilendirdigin icin tesekkurler :)