İnişli Çıkıslı bir şehir: San Francisco

San Francisco(SF)'ya bu ikinci gidisimdi. Ilk gidisim 2 yil onceydi. Ilk gittigimde SF'in altini ustune getirmis, gorulmemis bir nokta, cikilmamis bir tepe birakmamistim. Bu sefer hem zaman limitinden dolayi hem gezme aliskinligimda gorulen tembellik yuzunden sinirli sayida yer gorebildim.

Ilk once belirteyim ki, SF gercekten cok guzel bir sehir, denizi, yesili, insani cok farkli. Akdeniz sehirlerinin rehaveti ve guzelligi var SF'da. Tum kurallar biraz esneklestirilmis. ABD'nin kesinlikle en liberal sehri. Mesela trenlere binmek icin bilet aliyorsunuz ama kimse bu biletleri kontrol etmiyor. Yani bilet alip almamak tamamen vicdaniniza kaliyor. Ya da bizim burada yasadisi otlari sokakta icen pek gorulmez ama SF'da sigara icilir gibi marijuna iciliyor. Insanlar da bir guleryuzlu bir rahat sormayin gitsin. Bu rahatlikla ABD'nin en zengin sehirleri arasinda nasil yer aliyor SF merak ediyorum.


Neyse efendim eger SF'ya gidiyorsaniz ve sinirli zamaniniz varsa, bir iki gun diyelim biz buna, ben size gunluk turlari tavsiye edeyim. Ilk gittigimde 10 saat suren bir tura katilmistim ve sehrin gorulmesi gereken yerleri hakkinda SF'da dogmus buyumus bir tur rehberinden yeterince bilgi ogrenmistim. O turdan hatırladigim en guzel ayrinti Alfred Hithcock'un filmlerinin cogunu cektigi eviydi. Alfred Hitchcock SF'da yasamis bu yuzden oraya gittiginizde onun filmlerinden mekanlar tanidik geliyor gozunuze. Sadece Alfred Hitchock degil sayisiz filme ve diziye ev sahipligi yapmis SF. Mesela benim en sevdigim filmlerden biri olan "Alcatraz kuscusu" burada cekilmis. Ben kucukken bir de San Francisco sokaklari vardi.

Benim SF'da en sevdigim mekanlardan biri Golden Gate Parki. Bu park kocaman ve yemyesil. Icinde de Japon bahcesi, gul bahcesi, modern sanatlar muzesi, bilim muzesi gibi sayisiz aktiviteyi icermekte. Parkta bisiklet surmek cok cezbedici gorunse de zamansizliktan suremedim. Ama Japon bahcesini ikinci kez ziyaret ettim. Renk renk ciceklerle cok ic acici bir yer.

Sehrin diger bir hos noktasi Viktorian evleri. Bu evlerin fiyatlari dudak ucurtan cinsten. Sadece bu tarihi evler degil genel anlamda evler cok pahali SF'da ve tum California'da.

Evler demisken, SF'da yangin merdivenleri hemen dikkat cekiyor. Eski evlerin yangin merdivenleri hep asagidaki gibi ve cok sirinler.

Sehirde yapmadan gelinmemesi gereken en onemli seylerden biri: kablolu tramwaylar. Zaten bunlarsiz sehrin tepelerinde ozgurce dolasmak pek mumkun degil. Hafif bir kaybolayim derseniz, bu size sayisiz tepe inip cikmaya malolabilir. O yuzden mumkun oldugu kadar tramvaylardan sasmayin derim. Bir de bu sehirde normal vitesli bir araba kullanmak Cin iskencesine esit olsa gerek.


Bu arada Golden Gate'in rengi aksam gun batimi sirasinda fotografta da gordugunuz gibi kizilin binbir rengine burunuyor. Seyreylemesi hos oluyor.Aslinda turuncu bir kopru ama hos bir kizilligi var uzaktan.
Sehrin tam merkezinde de soyle bir fotograf cekmisim, hosuma gidenler arasinda.

Sehrin gorulesi adalarindan biri Sausalito'yu ajandaniza ekleyin eger giderseniz. Feribotla bu adaya gecilebiliyor. Ben ilk gittigimde gitmistim ve cok begenmistim.

San Francisco'yu bir marti fotografi ile bitireyim.



Son soz: Imkaniniz varsa kesinlikle gidip gorun. Olmeden gorulmesi gereken sehirlerden biri. Ama tepelerden dolayi cok yaslilik zamaniniza birakmayin bu geziyi:)

5 comments:

yok ki said...

Oncelikle soylemeliyim fotograflar cok guzel! San Francisco benim de Amerika'da gordugum en guzel sehir. Istanbul'u cok hatirlatiyor ve insani cok huzunlendiriyor. Istanbul'un nasil talan edilmis oldugunu daha iyi anliyor insan bu sehri gorunce. Coit Tower'dan asagiya denize dogru inis Bebek/ Asiyan/Hisar yokuslarini hatirlatiyor. Bu yokus uzerindeki evler de harikaydi ve inanilmaz pahaliydi.
Kablolu tramvaylar kesinlikle tavsiye edilir, hem cok ucuz hem de cok keyifli. Biz gittigimizde Christmas vaktiydi, sokaklarda sarki soyleyen korolar, guler yuzlu insanlariyla kendimi film setinde hissetmistim :)

nurvenur said...

SFO kesinlikle Istanbul'u hatirlatan bir sehir. Tramwayi, koprusu, adalari, denizi gorunce Istanbul'la bir benzerlik kuruyor insan ister istemez.
Yine de Istanbul'da degisik bir yasam enerjisi var. Farkli kokenlerden gelen insanlarin sehri etkileyisi var. Yuzyillarin tarihi var. Bunlari SFO'da bulmak cok zor. Benim gonlumun birincisi Istanbul. Onu hicbir sehir gecemez:)

Sera said...

Amerika'da en çok merak ettiğim, yine de tepelerinden dolayı da en çok çekindiğim şehir SFO.

Moonshine said...

Ne zaman San Francisco dense aklima tramvaylari geliyor, bayagi yillar once bir Hurriyet reklami vardi bir Turk ogrenci San Fransisko'da tramvaydan inip annesini ariyodu, sonra mezuniyet toreninde birinci olup kepini atiyordu filan, "Now is the time!" diye. Neyse hatirliyor musun o reklami bilmiyorum ama nedense o reklam beni cok etkilemisti ve bu sehir de bana hep o reklami hatirlatiyor. :)

nurvenur said...

Sera: Tum tepelerine ragmen guzel bir sehir, umarim birgun yolun duser.

Moonie: Ben o donemde yurtta kaldigimdan tv izleyemiyordum, sanirim o aralar cekilmis o reklam. O yuzden hatirlayadamim reklami:(