no reservations

Bu senenin basinda Anthony Bourdain bizim sehre geldi. Onun pahali sovuna bedava biletim vardi ama evde televizyon olmadigindan Anthony Bourdain'in kim oldugunu bilmiyordum. Yine de sovuna gittim.

Anthony Bourdain dunyanin tum ulkelerini gezip, ulkelerin yemek kulturunu tanitiyor. Genelde batili bir insanin yemeyecegi bazi yemekleri hic cekinmeden yiyor. Sovunun ismi de bu cekinmeden yemek yemesinden gelmekte. Gezdigi ulkelerde turistlerden ziyade yerlilerin talep gosterdigi mekanlari ve yemekleri seciyor. Bazen bir aileye misafir oluyor, bazen bir taksi soforunun onerdigi yerde yemek yiyor. New York'da yillarca seflik yaptiktan sonra bir kitap yazmis, daha sonra da bu gezi programini hazirlamaya baslamis.


Sovundan sonra gezi ve yemek ikilisine biraz daha farkli gozle baktim. Ben bir sehri gezip, altini ustune getirebilirim. Sehrin farkli bolgelerine gidip, her turden insanla konusablirim. Ama oraya ait olan yemekleri veya restoranlari arastirmam. Onume ne gelirse onu yerim. Onu izledikten sonra gezi tekniginde hata yaptigimi dusundum. Yemegi atlayarak, o bolgeye ait olan onemli bir kulturu de atliyorum sanirim.

Her neyse Anthony Bourdain'in birkac sovunu youtube'da izledim ve hosuma gitti. Ozellikle Ozbekistan, Vietnam ve Italya gezileri seyretmeye deger. Ozbekistan bir hamam sahnesi var. Acayip komik. Ben burada gonullerin sultani olan ulkeye olan gezisinden ilk bolumu paylasayim.

Muthis Istanbul goruntuleri ve leziz Turk yemekleri esliginde Antony Bourdain Istanbul'da. Tesadufen Ramazan ayinda gitmis oraya ve bizim iftar kulturune de sahit olmus. Biraz fazla kebap-lahmacun-doner gozukmekte. Oyle Turkiye'nin dogusu, batisi, guneyi, ve kuzeyindeki farkli mutfaklari gostermiyor. Ama bizim yemek kulturumuzden bir cesitleme. Hos bir tanitim. Bu arada Istanbul'da herkes bulbul gibi Ingilizce konusuyor. Hem de cok aksanlari yok. Takdire sayan ingilizceleri.


Sonsoz: Yurtdisinda ac karnina izlemeyin. Caniniz cok sey isteyebilir:)

6 comments:

philosophique said...

Ah ah ah, biz de bunu gecen gun Mr.D ile oturup basindan sonuna kadar izledik, agzimizin sulari akti. Super bir program. Kesinlikle cok akli basinda insanlarla calismislar, cok kaliteli, guzel yerlere gitmisler. (Taksici amca biraz komik tabi!). Kizilkayalar hamburgerini gorunce neredeyse aglayacaktim, nasil canim cekti herseyi anlatamam!!!

nurvenur said...

Gercekten cok hos bir bolum yapmislar. Bir sureden gitmedigimden Turkiye'ye ozlemle izledim bastan sona. Goruntuler de gercekten cok kaliteli. Istanbul cok tertemiz, cok buyulu.

Ben hic Kizilkayalar hamburgeri yemedim. Bir sonraki gidisimde n eyaypi edip yiyeyim:)

Moonshine said...

Nurvenurcum, sen bunu buraya koymakla cok iyi etmissin etmesine ama ben izlemekle kendime hic iyilik etmis olmadim! Tavsiyene uymadim ve gece gece ac karnina izledim, iskence oldu bana :( Agzimin suyu akti resmen ya!
Neyse Mart'ta Istanbul'a gittigimde bu tadlarin hepsini teker teker hatirlamak dilegiyle :)

Moonie

nurvenur said...

Moonie,
Bizim mutfagin cok kucuk bir bolumunu gostermisler ama yine de o kucuk bolum biz gurbet kuslarinin agizlarinin suyunu akitmaya yetiyor.

Ne guzel Turkiye'ye gidiyor olman. Bol bol ozlem giderirsin artik.

Sevgiler

A. Murat Eren said...

Biz evde Duygu ile bu bölümü izlerken bu adamdan nefret ettik :( O derece kıskandık, o derece özlemişiz İstanbul'u ve yemeklerini.

Kızılkayalar hamburgeri yemesi ise gerçekten elemanın arkasında harika bir yapımcı ve araştırmacı ekip olduğunu gösteriyor bence :)

Şerefsiz adam :( Güzelim hamburgerleri götürdü :(

nurvenur said...

Meren,
Ben Ankara'li bir vatandas olarak bu Kizilkayalar hamburgerinin nasil bir sey oldugunu bilmiyorum.
Ama sov'dan cok lezzetli birseye benziyor. Istanbul'a gidince kesin yemeyi dusunuyorum bu sefer.

Tabii ki soyle cicek pasajina gidip guzelce icmeyi dusunuyorum. Ahh, ahh. Simdi Istanbul'da olmak vardi:)