Yagmur Ormanlari

Costa Rica'da ilk duragimiz Monteverde idi. San Jose'den su otobusle yola ciktik.

Costa Rica'da da bizde oldugu gibi yolda mola veriliyor. Bu fotograf bir moladan. Monteverde'de bulutlar daglarin bir kismina yogunlasiyorlar. O bolgeler bulutlarin icinde. Bu yuzden de adi aslinda Cloud Forest olarak gecmekte. Bu ormanlar, su ana kadar gordugum en yogun yesile sahip. Cogu zaman gokyuzu gozukmuyor. Yer, gok yesil bu ormanlarda. Tabii tek bir kuru nokta yok. Yogun nemli, 10 derece sicakliginda, devamli yagmurun cisiledigi bir orman.

Iste fotograflarla bulut ormanlari...





Yagmur ormanlarinda yukarida sagda goruldugu uzere, bir agac uzerinde 50 ile 70 arasi farkli bitki turu yasamakta. Agacin her katmani farkli farkli.



Bir de yagmur ormanlari uc kisimli. En alcak kisim en nemli bolum, az isik alan bolum. En yuksek bolume canopy denilmekte. Su asagi fotograf ust bolumden gorunus. Tabii her kisimda farkli bitki turleri ve canlilar yasiyor. Ust kismi gormek icin zipline turlari duzenleniyor. Adrenalin severler icin zipline yapilmasi gerekenler arasinda Monteverde'de.






Son bir iki soz: Costa Rica'nin en soguk bolgesi burasiydi. Geceleri cok ruzgarli oluyor. Ocak Subat yagmurun en az oldugu zamanlar. Costa Rica'nin en gorulesi bolgesi de burasi.En az 3 gun kalinmali. Simdilik bu kadar.

2 comments:

pluie said...

hayran kaldım!

çok hoşuma gitti orada olmayı o kadar çok istedim ki şu anda:)

yağmur ormanları kadar olmasada bende hafta sonu gezdim biraz yağmur vardı denizli gölettine ve ballıkayalara gittim yeşillik boldu oralarda da :)

çok iyi bak sana!

hoşça kal :)

nurvenur said...

Pluie'cim,
Aslinda Turkiye'de gorulmeye deger o kadar cok guzellik var ki. Illa baska yerlere gitmeye gerek yok. Mesela Karadeniz. Umarim bir firsat bulup Rize-Artvin civarina gidebilirsin.

Bir de benim zamanimda genclik kamplari vardi. Sudan ucuzdu. Belki o kamplarla Turkiye'nin farkli yerlerine gidersin.

Sevgiler, Iyi tatiller