göçmüş kediler bahçesi

Bir yil once bu zamanlar okudugum halde tum oykuleri tum ayrintilariyla hatirliyorum. Oykuler metaforlarla dolu. Bilge Karasu'nun derinligi kitabin her kosesine sinmis. Kitabin icinde benim favorilerimden biri olan "Dehlizde Giden Adam" adli oykuden sonra gelen kisacik bir pasaj var. Onu aktarayim.

"Adamin biri bir deniz baligi tutmus gunun birinde, o kadar sevmis ki yaninda hep kalsin istemis. Her gun suyunu tazelermis, denizden kova kova cekip tasiyarak. Bir sure sonra usanmis deniz suyu tasimaktan, musluk suyunu denemis. Balik biraz tedirgin olmus ama alismis sonunda tatli suya. Gel zaman git zaman adamin icinde bir merak olmus, tatli suya alisan balik havaya da alisir mi diye... Balik once bogulayazmis, debelenmis, sonunda havaya da alismis. Gunlerden bir gun adamin denize gidecegi tutmus. Baligi da yaninda. Koymus onu cakilligin golgeli bir kosesine, kendi de denize girmis. Cocuklar geciyormus oradan o ara. Baligi gormusler. Nasilsa, acimislar, bu balik karaya vurmus, yazik, denize atalim, demisler. Adam deliler gibi yuzup yetisesiye balik boguluvermis denizde."

4 comments:

Anonymous said...

Günün sürprizi, bir sahafta Türk Dili dergilerine rastlamak oldu. Elimi attım, Mart 1974. Rastgele dedim. "Göçmüş Kediler Bahçesi" çıktı karşıma...

nurvenur said...

Ne guzel bir surpriz oyle. O kadar dergi arasindan, tam da bu oykuye denk gelmek. Sansli gununuzdeymissiniz:)

Ludmilla said...

Göçmüş Kediler Bahçesi'ni ilk okumam çok zorluydu, atmosferine girmem zaman almıştı. Okuma devam ederken bir ara kapıldığımı hissettim, farklı bir duygu... Sonrasını zevkle okudum, kitap başucu eserlerimden biri oldu. Bilge Karasu'nun dili kullanışına hayran kalmamak mümkün mü? Bir gün onun gibi yazmanın hayalini kuruyorum :)

nurvenur said...

Ben de senin gibi ilk basta zorlandim. Ozellikle oykuler arasina serpistirilmis olan oyku, anlasilmasi ve ozumsenmesi bakimindan zordu. Hemen okuyup, bitireyim kitabi dememek lazim. Yavas yavas sindire sindire okuyunca Bilge Karasu'nun gercek lezzetine varilabiliyor.