cizgi film haftasi

Gecen hafta sonunda NetFlix'e uye oldum. NetFlix dvd kiralama servisi. Internetten dvd'leri seciyorsunuz, sirket evinize bir gun icinde gonderiyor, izledikten sonra da dvdleri pul paralari Netflix tarafindan odenmis zarflara koyup en yakin posta kutusuna atiyorsunuz. Filmseverler icin cok faideli bir sistem. Bilmem Turkiye'de benzerini yaptilar mi, henuz yapmadilarsa darisi Turkiye'nin basina.

Her neyse, ben gecen haftayi Hayao Miyazaki'nin cizgi filmleri ile gecirdim. Daha once, Spirited Away, Howl's Moving Castle, Princess Mononoke filmlerini izlemistim. Geriye kalan filmleri de Netflix sayesinde izlemis oldum.



Ilk once Kiki's Delivery Service adli filmi izledim. Filmde sevimli cadimiz 13 yasina gelmistir ve bir dolunay gecesi, supurgesine siyah kedisiyle birlikte atlayip kendi cadilik hayatina baslar. Yalniz bu cadilar faydali cadilardir, insanlar onlari sevmektedir, onlar da kendilerini insanligin hizmetine adamislardir. Kiki'de egitimine kargo sirketi ile baslar ve daha sonra cadilik guclerini kaybetmeye baslar, bunalima girer, kendini bulmaya calisir, ve de filmin sonunda kendini bulur. Umut ve sevgi dolu bir film. Izlediklerim arasinda en cok bunu begendim sanirim.

Diger film: Whisper of the Heart. Bu filmin konusu her kitap okuyan kizin hayali sanirim. Ozellikle kutuphaneden kitap alip, kitabi sevmisse ve kendinden once kitaplari kimin aldigini merak etmisse, iste bu film tam bu tur kiz arkadaslara. Filmde bir kizimiz var, bu da 13-14 yaslarinda. Zamaninin cogunu kitap okuyarak gecirmekte, kitaplari kutuphaneden almakta ve zamanla aldigi cogu kitabin Seji adinda biri tarafindan kendinden once odunc alindigini fark etmekte. Seji hakkinda hayaller kurmaya baslamakta. Bu arada devamli karsilastigi bir cocuk var, harbiden yakisikli. Ilk baslarda kavga etselerde, zamanla ondan hoslanmaya basliyor kizimiz. Cocuk keman yapimcisi, hayatini bu yola adamis. Hayatta ne yapacagina karar vermis. Bu yonu ile kizi buyuleyip, onun da kendini sorgulamasini sagliyor. Kiz da kendini bu hayatta ne olacagina dair sorguluyor ve yazar olmaya karar veriyor. Filmde hos sahnelerden biri asagida.



Izledigim baska bir film: My Neighbor Totoro. Bu filmde iki kiz cocuk, bir profosor baba ve hastanede yatmakta olan bir anne, sehrin disinda bir eve tasiniyor. Cocuklar ilk basta evde gordukleri garip hayvanlardan korkuyor, sonra cevrelerinde olan garip hayvanlara alisiyorlar. Kucuk kiz Totora adli tuylu-hayali bir hayvanla arkadaslik kurmaya basliyor. Bu hayvan herkese gozukmuyor, sadece dogaya saygisi olanlara ve dogaya inananlara gozukuyor. Iste kardesler zamanla bu yaratiklarla arkadas oluyor. Baska birsey olmuyor pek. Aslinda cogu hayvan iki kucuk kizin hayalinde yarattiklari. Film biraz Alice harikalar diyarinda tatinda. Hatta kucuk kiz bir delikten dusup yeraltinda bir yerlerde Totoro'yu buluyor tipki Alice'in harikalar diyarini bulmasi gibi. Cok hareket ve ozgun bir senaryo yok filmde. Ama yine de umut dolu bir film.



Son film ise: Nausicaa of the Valley of the Wind. Bu film coook uzun geldi bana. Princess Mononoke tadinda bir film. Filmde bir tane vadi var, burada insanlar huzur icinde yasamakta, ruzgar yasami temsil ediyor bu vadide, bu vadinin bir prensesi var. Bir de bu insanlari ortadan kaldirmak isteyen otekiler. Iste savas, mavas oluyor bu iki halk arasinda, bu kiz kendi halkini kurtariyor. Princess Mononoke'yi sevenler bunu da sevebilir.

Sonuc: Miyazaki'nin tum filmlerinde bas karakter kiz. Bu kiz kesin birine asik oluyor film boyunca. Ama ask ikinci planda. Cogu hayatta ne olacagina, nasil bir gorev edinecegine dair sorulara cevap buluyor film sonunda. Butun filmleri insani hayal kurmaya itiyor. Filmler hep mutlu sonla bitiyor. Stresli zamanlarda rahatlama ve umutlanma etkisi yaratabilir her kulda.

4 comments:

Sera said...

Whisper of the Heart'ı duymamıştım. sayende enteresan konulu bir animasyon öğrendim.
en az sevdiğim Nausicaa olmuştu ve uzun gelmişti bana da.

nurvenur said...

Whisper of the Heart cok seker bir film. Sevecegine eminim.

hayriyé said...

Keşke Türkiye'dede netflix olsa:) Ben ya indiriyorum yada kiralıyorum:) Artık kirada vermiyorlar Türkiye'de kopyasını 3 liraya satıyorlar.. Orjinallere para mı dayanır:)
Bende Whisper of the heart Animesini merak ettim..Diğerlerinide izlememiştim. İzlenecekler listeme ekledim bile
Sevgiler
pluie:)

nurvenur said...

Whisper of Heart gercekten cok seker bir filmdi. Kesinlikle tavsiye ederim. Internette bulabilirsin sanirim.