you and me and everyone we know...

Uzun ara sonra bir film yorumu yazayim. Film genel olarak kucuk kisa filmlerden olusmus. Filmi parcalara ayirip, o parcalari filmden bagimsiz olarak kisa kisa da izleyebilirsiniz.

Filmin ana karakteri (Christine), filmin yazar ve yonetmeni Miranda July. Cok yaratici, cok ince, cok naif, cok siirsel bir yon getiriyor filme. Yuzundeki duruluk, berraklik, filmde de hissediliyor. Miranda filmde kisa filmler ceken, kafasinda projeleri olan, bu projeleri modern sanatlar muzesine gonderen, ama gecimini taksi soforlugu yaparak kazanan biri. Modern sanatlar muzesindeki film secicilerin filmini izlemeyecegini bildigi halde. Yasamdaki kucuk ayrintilardan filmler yapiyor. Bir ayakkabinin uzerine "ben ve sen" yazip bir film yapabiliyor mesela ya da bir arabanin uzerinde unutulmus icinde kucuk bir japon balikciligi bulunan bir posetle yasamla-olum arasindaki incecik cizgiyi filmlestiriyor. Karakterimizin en onemli ozelligi: yalniz, kimsesiz, sevgiye ac ve muhtac olmasi.


Filmdeki diger basrolde Richard var. Sevdigi esinden yeni ayrilmis, esi onu baskasi icin terketmis diyelim aslinda, iki cocugu olan, bir ayakkabicida ayakkabi saticisi olarak calisan, ayrilik ve is hayatindaki basarisizliklarindan dolayi kendini acinasi bir halde goren, yeni bir iliskiden korkan biri. Richard Christine'e bir ayakkabi satar. Ayakkabi satarken Christine'in ayagindaki yarayi(ayakkabi vurmus kizin ayagini) gorup, aslinda Christine'in istedigi icin aci cektigini soyluyor. Soyle siirsel bir yaklasim getiriyor ayakkabi acisi uzerine: "People think that foot pain is a fact of life, but life is actually better than that."

Richard'in iki oglu var. Bunlar devamli bilgisayar basinda. Birlikte Ascii sanatindan ornekler yapiyorlar. Filmin ismi buyuk ogulun yarattigi,noktalar ve virgullere yaptigi bir gondermeden geliyor. Ascii sanatina bir ornek asagidaki yuruyen adam. Ozellikle bir 8-9 yil once cok modaydi, bilgisayar karakterlerinden sekiller cikartmak ortaya. Bilgisayar basinda ayrica bolca chat yapiyorlar. Ozellikle kucuk ve sirinler sirini Robby'nin chat arkadasi modern sanatlar muzesinin muduru cikiyor. Enterasan bir karsilasma oluyor bu.
Filmde bunlar haricinde de irili ufakli roller alan karakterler var, parca parca onlarin hayatlarindan da kesitler konuluyor. Farkli insanlarin hayatlarinin bir kolaji gibi film. Sevdigim sahnelerden birini paylasayim burada.



Miranda July'nin bir de gectigimiz yillarda internette epey yayilmis bir filmi var,
"Are You the Favorite Person of Anybody?". Bu kisa film de "me and you and everyone we know" tadinda. Yalnizca 4 dakika. Yoldan gecen insanlara "sen birinin favori insani misin?" diye sorular soran ve insani acaba ben birinin favori insani miyim diye dusunduren bir kisa film. Onu da paylasayim hazir anlatmisken.




Sonuc:
Film dusler ulkesinden cikmis gibi, oldukca naif, bazi yerlerde gercekcilikten uzaklasabilyor, inandiriciligi azalabiliyor, diyaloglar da bazen cok siradan ve beklendik gelebiliyor. Cok sorgulamadan, rahatlamak amaciyla, pozitif enerji depolamak amaciyla izlenebilir.

3 comments:

Günlerin Tortusu said...

http://mirandajuly.com/

Miranda July'nin blogu, takip ettiğim birkaç yabancı blogdan biri. Filmi daha da merak ettim şimdi.

Son girdisi: "the decision of your lifetime". Ben beğendim...

aykut said...

Selam Nurcan,

Miranda July'in yaklasik bir yil once bir oyku kitabi cikti, kitabina koydugu isim filmlerinin isimlerini cagristiriyor: "No one belongs her more than you".

Kitabi okumani belki o kadar degil ama kitap uzerine yaptigi su asagidaki soylesiyi dinlemeni ozellikle tavsiye ederim..

http://www.kcrw.com/etc/programs/bw/bw070913miranda_july

nurvenur said...

Gunlerin Tortusu'na: Miranda July'in blogu da sahsina munhasir. Farkli. Ozellikle girisindeki secret password iyi bir dusunce. "The decision of your lifetime" daki fikri de yine naif. Guzel, hos ta gercek hayatta uygulamak zor gibi gozukuyor. Streslenmeden tek bir yolu secip o yoldan gitmek.

Aykut'a: Soylesiyi dinledim. Kadinin cok rahatlatici bir ses tonu var oncelikle. Cok sakin. Soylesi de kitabindan okudugu pasaj da hostu. Tesekkurler tavsiyen icin. Ayrica kcrw'nin web sitesini ve kaliteli programlarini da kesfettirdigin icin de sagol.