American Splendor

Cok uzun zaman once izledigim bir film bu. Amerika'da uzun yillar yayinlanmis olan American Splendor adli karikatur dergisinin nasil yasam buldugunu anlatiyor. Film, American Splendor dergisinin yaraticisi Harvey Pekar'in yasam oykusune dayalı. Filmde Harvey Pekar'i Paul Giamatti(Sideways'in basarili basrol aktoru) basariyla oynamis.

Harvey Pekar'in yasami oyle ilginc bir yasam degil. Bir hastanede memur olarak calismakta, cok siradan bir yasami var. Cizgi-romanlari her zaman cok sevmis ve kendi de arada karalamakta birseyler. Jazz dinlemeyi de seviyor ve bazen jazz uzerine yerel gazetede elestiriler yaziyor. Yillardir takip ettigi bir cizgi-roman cizeri ile birgun tesaduf eseri karsilasip ona kendi cizdiklerini gosteriyor ve ondan cesaret alip American Splendor dergisini ortaya cikariyor.


Bu dergide icinde bulundugu gunluk ve basit yasamin sacmaliklarini ciziktirmekte. Hayatindaki tum insanlar derginin bir yerinde kesin gozukmekte. Adam biraz depresif, biraz agresif, biraz seker. Dergi zamanla genis kitlelere ulasiyor ve Harvey Pekar bir anda ikonlasiyor. Tv programlarinin aranan elemani oluyor. Ciktigi talk-show programlarinda hep beklenilmeyen tepkiler gosterip daha fazla insanin sevgisini veya nefretini kazanmayi basariyor.



Filmin yapisi da klasik filmlerden uzak. Gercek Harvey Pekar da araya karisip olaylarin nasil gelistigini anlatiyor. Ayni zamanda olaylar, film karakterleri ile de canlandiriliyor. Her monoton hayat yasayan insanin kendinden birseyler bulabilecegi seyler soyluyor Harvey.

Asagida filmden sevdigim birkac ozlu soz: (I assume that my readers can understand English so I am not translating them into Turkish.)
-Ordinary life is pretty complex stuff.
-I find most American cities to be depressing in the same way. (Bu benim altina imza atabilecegim bir soz)
- Bir de Harvey'nin en yakin arkadasi olan nerd(avanak) arkadasi ile konusmasi...
Toby Radloff: Is your new bride a nerd?
Harvey Pekar: I don't know. Kinda. Yeah. She's in to herbal tea.

Soguk esprilere gulen bir tipsiniz adamin esprileri cok komik:)

5 comments:

Faridah Zayla said...

I very like with ur blog ,dont forget to visit MY BLOG

nurvenur said...

Thanks Faridah. I wish I wrote my entries in English to reach more people. But I am just lazy to write in English.
I already checked your blog.
Cheers!!!

ssbb said...

Ben de bu filmi çok severim,
ikisini oturup plak dinlediği oda ne kadar güzeldir.
Bir de sünger yatak taşıyanların aralarına konuştuklarının ertesi gün derginin kapağında yer alması kendi deneyimimi çağrıştırıyor.

Güzin Tümer said...

Merhaba
Slumdog billioneri seyrettikten sonra bu film hakkında neler yazılmış diye bakarken sizin blogunuzla karşılaştım. Bu benim için çok hoş sürpriz oldu.Yazılarınızı okurken çok keyiflendim. Sanki bir arkadaşımla karşılaşmışım gibi.Elinize sağlık! Benim de bir blogum var. Belki göz atarsınız.
www.tumer58.blogspot.com

GUZİN

nurvenur said...

Merhaba Guzin Hanim,
Blogumu begenmenize sevindim. Icimden gelenleri paylastigim bir blog yapmaya calisiyorum iste.
Ben de sizin blogunuzu kontrol ettim. Cok zevkli bir blog. Zaman buldukca ugrarim artik.

Sevgiler, Nur