bir baska sac anisi

Gecenlerde konustugum siyahi bayanin saclari locked adi verilen bir modeldi. Yani Bob Marley'in saclarindaki kivrimlardan. Siyahilerin saclari cok kabarik oldugundan bu model baya gidiyor. Saclarini adam etmek icin harcadiklari saatler azaliyor. Bu kadin Turkiye'ye gitmis 3 yil once. Merakli Turk bayan arkadaslar kadinin sacini avuclayip avuclayip kacmis. Kadin neye ugradigini sasirmis. Bir de Amerika'lilar dokunmaya hic acik olmadiklari gibi guvenlik saplantilari var. Oyle yolda biri gidip bir cocugu sevemez, sacini oksayamaz, yanagindan cimdik alamaz mesela. Sokakta biri tanimadigi baska birisine asla dokunmaz. Neyse kadin, kendini orada oldureceklerini sanmis, korkudan soka girmis, olay cok ani olmus cunku, halkin irkciligindan boyle birsey yaptigini dusunmus, asagilanmis diger beyaz arkadaslarinin yaninda. Bir daha Turkiye'ye gitmeyecegi gibi tum arkadaslarina olayi anlatip korku salmakta imis etrafa. Dogrusu yabanci oldugum bir ulkede biri de kosa kosa benim yanima gelip saclarimi avuclayip kacsa belki ben de benzer seyler dusunebilirim.


Bunlari duyan ben renkten renge giriyordum kadin anlatirken. Tuhaf bir Turk kadinin yaptiginin tum cezasini ustume alarak kadindan ozur diledim. Kadina aslinda ne kadar iyi niyetli oldugumuzu, sadece bizim oralarda boyle bir model olmadigindan insanlarin merakli gozlerle bakabilecegini, sert mi yumusak mi diye merak edebileceklerini, dokunmayi pek bir sevdigimizi, haliya, havluya, kumasa dokunmadan yapamadigimizi, cok merakli bir halk oldugumuzu, aklimizdan irkciligin kesinlikle gecmedigini anlattim durdum. Kadin biraz ikna oldu gibi ama bir daha asla Turkiye'ye gitmeyeceginden eminim.

Sozun ozu: Turkiye'den okuyan arkadaslar sakin Turkiye'ye gelen turistlerin sacini cekip kacmayin, ceremesini biz buradaki Turkler cekiyor:) Bir de bir Turk arkadasin bir lafini aktarayim. "bu siyahlar saclarindan cektikleri kadar hicbirseyden cekmemislerdir hayatlarinda":)

5 comments:

Moonshine said...

Inanamadim gercekten, traji-komik bir durum. Gercekten de minciklamayi, dokunmayi acayip seven bi milletiz! En cok da anneler sikayet ediyor bu durumdan, hakli olarak.

Senin aciklaman da gayet yerinde olmus, boyle sacma bi davranisi yine iyi aciklamissin, takdir ettim :)

nurvenur said...

Turkiye'den geldigimi, soyledigime pisman eden bir olaydi. Yuzum sekilden sekile girerek aciklama yaptim kadincagiza.

Bu aciklama ile vatani gorevimi yaptigimi dusunuyorum:)

Jamini said...

ben kadının Türkiyeye bir daha gelip gelmemesini önemsemiyorum aslında..

benim merak ettiğim bu iletideki fotoğrafı sen mi çektin ?

aldın bir adet elemanı karşına-"savur bakalım şu saçları" deyip de sonra "şak şak"-bu resim mi ortaya çıktı asıl,bunu öğrenmek benim için önemli..:)

diğer tarafdan ; "vatan sana in auf jedem fall (her koşul içinde)
minnetkärdır.

Glück auf !i

nurvenur said...

Keske ben cekmis olsaydim ama henuz
unlu insanlarin fotograflarini cekmiyorum. Hele adamlara sacini bir savur da fotonu cekeyim diyemiyorum. O da olacak yakinda:)
Fotograftaki adam Lenny Cravitz, unlu bir rock-pop sarkicisi. Su klibinde saclarini nasil savurdugunu gorebilirsin.
http://www.youtube.com/watch?v=T_dnWWnKCTk
Klipteki goruntusu aklimda kalmisti, ben de bir fotosunu koyayim buraya dedim.

Jamini said...

ben derdim şahsen,sonuçta sanatım söz konusu..:D