slumdog millionarie

Bu yil ismi en cok duyulan filmlerden biri. Filmin degisik bir havasi var.Sanki farkli yonetmenlerin biraraya gelerek cektigi bir film gibi. Biraz Inarritu, biraz Tarantino, biraz bollywood, biraz yeşilcam yapimlarinin etkisi var. Imdb'de cok hizli bir sekilde yukselip top 250'nin 37. sirasina cikti. Dun Golden Globe'da tum odulleri goturdu, bakalim Oscar'da kac odul goturecek. Boyle olunca ben de cok merak edip seyrettim.


Filmin konusu bazi yerlerde cok gercekci olup takdire sayan olurken bazi yerlerde Turk filmleri kliseleri ile dolabiliyor. Filmin basrol karakteri Jamaal "kim 500 milyar ister?" yarismasina cikiyor. Sorulara tek tek dogru cevap veriyor. Bu Jamaal'in hicbir ciddi egitimi yok ve daha cok genc. Garip sorulari devamli dogru cevaplamasi kusku yaratiyor. 250 milyarlik soruyu da bilince Kenan Isik rolundeki amca gong zilini caldirip 500 milyarlik soruyu gelecek haftaya birakiyor. Ama adam bu Cemal'in kopya cektigini dusundugunden Cemal'i polislere emanet ediyor. Polisler Cemal'i taninmaz hale getirene kadar dovuyorlar ve Cemal'in nasil yarismada bu kadar basari kazandigini ogrenmeye calisiyorlar. Cemal'de basliyor yasam oykusunu anlatmaya. Iste filmin guzel yani Cemal'in bu yasam oykusu.


Kucuk yasta(5 yasinda) abisi Selim'le oksuz kalan Cemal, hayatlarini kazanmak icin cok cesitli islere girip cikiyorlar. Bu isler onlara muthis bir hayat deneyimi kazandiriyor. Cemal ve Selim'in kucuklugunden beri baslarina gelenler, belgesel gercekliginde. Cemal filmde iyi huylu bir cocukken kardesi Selim suc isleme yani agir basan bir cocuk. Selim karakteri tamamen Tarantino filminden cikmis gibi. Kucuklugunden beri silah-kan-para-sex-guc-liderlik durtuleri var. Ozellikle kan severler bu karakteri sevebilir. Cemal ise tam bir Sezercik modunda. Iyi huylu. Hatta filmin bir yerinde ayni Sezercik gibi dilencilik cetesinin eline geciyor ve guzel sesi ile dileniyor. O arada da baska bir dilenci kiza asik oluyor falan. Biraz Charlie klisesi biraz Bollywood klisesi var bu askta. Neyse Cemal'in basina gelenlere cok deginmeyeyim. Filmin guzelligi orada cunku.


Benim icin filmin en sevdigim kismi goruntuleri oldu. Aklimda Bombay'in gecekondu semtlerindeki cekimler, trene eslik eden o guzelim manzaralar,
iki kardesin sehir manzarali bir insaatta kavga sahneleri. Bombay'da gecekondu cekimleri. Burada kucuk kucuk caticiklar gokyuzunden cekilmis. Yakin plandan uzaklasilarak gosteriliyor. Bir anda bir iki catidan milyonlarca gecekondu catisina ulasiliyor. Cok hos bir cekimdi.


Youtube'dan iki kardesin kavga ettigi sahneyi koyayim. Filmin zirve cekimlerinden biri.



Bir de soundtrack albumunden bir parca koyayim.




Dipnot: Keske tum Hint'li arkadaslarin konusmasi Cemal'i canlandiran arkadas gibi temiz olsa:) Bazen aksanlari beni deli ediyor:)) Bu lafi edip bu yazida etkisi hayli gozuken bozuk Turkcem icin ozur dilerim. Aklima hep Ingilizce cumleler geldi bu yaziyi yazarken, onlari Turkce'ye cevirince anlam bozukluklari oluyor.

5 comments:

Moonshine said...

Herkes bu filmden bahsediyor, hala izleyemedim.

Sanirim izledigim topu topu iki Hint (Bollywood) filmini de cok cok kotu buldugumdan, gereksiz bi onyargim var Hint filmlerine karsi :( Ama bunu izlemek istiyorum mutlaka.

nurvenur said...

Filmin biraz Bollywood havasi var ama cok rahatsiz etmiyor. Filmdeki gerceklige konsantre olmaya calisinca hoslandigimi soyleyeyim.

Ama beklentilerini cok yukseltme yine de.

tayfun said...

Merhaba Nurcan,

Filmi ben de yeni izledim, galiba bir yorum da ben yapacagim kendi sayfamda.

Ben cok begendim sahsen. Muzikler de cok guzel (A.R. Rahman - O An - Mumbai Theme), bir de Cemal'in aksani cok iyi cunku İngiltere dogumlu :) Benim birkac Hintli arkadasimin aksanlari da biraz zor yoksa.

Filmin Bollywood'a yaklasan tek yani sonu bence. Sonunda dans edip oynamaya basliyorlar. Ama o da cok guzel, cunku asiriya kacmamis Trainspotting, 28 Days later gibi filmlerin İngiliz yonetmeni Danny Boyle.

Bir de simdi benim siteden sana link verecegim, izninle.

Gorusmek uzere.

nurvenur said...

Tayfun,
Filmi ben de genel olarak cok begendim. Ozellikle muzikleri cok hos. Zaten muzikler de Oscar'a aday gosterildi. Yonetmen de iyi is cikarmis. Bakalim kac Oskar heykelcigi goturecek film.

Benim burada sagim solum Hintli dolu. Bilgisayar Muh. ogrencilerin 1/3'u Hintli. Onlarin aksanlarinin yaninda Cemal'inki puripak kaldi. Ingilizcesinin anadil oldugu cok belli.

Filmın sonu haricinde, filmde ki ask oykusu de buram buram Bollywood kokuyor. Kader-cocukluk aski, dilenci oykusu falan. Ben pek Bollywood filmi izlemedim ama bir Hintli arkadasim, cok fazla Bollywood klisesi oldugunu soyledi. Hatta Selim'in Cemal'in sevdigine tecavuz etmesi bile bir kliseymis. Tum kliselerine ragmen kesinlikle guzel bir film.

Bloguma da tabii ki link verebilirsin kendi blogundan. Onur duyarim:)

Selamlar US'den...

hayriyé said...

A.R. Rahman müziklerini severim öncelikle bunu belirteyim :) Filmde çok güzeldi benim hoşuma gitti.. Özellikle jamal Malik'in o çukura atladığı sahne yok mu beni çok güldürdü :)sayfana bugun rastladım kolja filmi için fotoğraflar ararken iyikide burayı bulmuşum çok güzel
Sevgiler (: