Bos insaatlarda Escher'i kovalamak


Escher'in yukaridaki "cubic space division" cizimini goreli belki 9 yil olmustur. Gordugumden beri beynimin bir kosesinde. Nasil yapsamda buna yakin bir fotograf ceksem diyorum yillardir. Gordugum tum insaat iskelelerini yaklasip milyonlarca fotograf cekiyorum degisik acilardan. Ama olmuyor, bir turlu bu kadar guzel ve temiz bir eser cikartamiyorum ortaya.

Sekil benzerligi gordugum terkedilmis, issiz bir yol kenarindaki viranede aradim sansimi bu hafta sonu. Sirf bu cizime yakin birseyler cikartacagim basima birseyler gelecek yakinda. Neyse cektiklerim arasinda en iyisi su gibi. Ama yine olmadi, yine olmadi.



Bu arada hem matematigi, hem simetriyi, hem Escher'i seviyorsaniz, Videolectures'ten su konusmayi da sevebilirsiniz. Escher'in bilmedigim birkac ozelligini ogrendim konusmada.

4 comments:

Anonymous said...

escher'in cizimi gibi bir fotografi insaatlarda bulmak istiyorsanız, once escherin yaptigi bir insaat bulmanız lazim.
insaatlarin projelerini escher gibi dahi matematikciler cizmiyor, mutaahhitler ciziyor, insaat muhendisleri imzaliyor... biraz zor bulursunuz oyle... neticede fotograf olani gosterme sanati, olmayani nasil cekesiniz?

nurvenur said...

Insaatin ic dizaynindan degil de insaatin cevresine kurulan demir iskelelerden bu tur bir goruntu cikartacagimi umuyorum. Ama bu iskelelere cok yaklasinca, fotograf makinem iskelenin derinligine hakim olamiyor, o yuzden de Escher'in cizimindeki estetigi yakalayamiyorum. Bir gun olacak ama umutluyum:)

Moonshine said...

Nurvenurcum

Ben de Escher'le esim araciligiyla tanistim, o hastasi oldugu icin bizim evde onlarca Escher kitabi var, arada bakiyorum ve kendimi sarhos olmus gibi hissediyorum, basim donuyor :) Gercekten acayip bir adam. Ama sanirim bu Escher sevgisi genelde muhendislerde var, ya da fen alaniyla ugrasanlarda :)

Grafiksel fotografin yine pek hos bu arada.

Sevgiler

Moonie

nurvenur said...

Haklisin biraz sarhos edici etkisi var. Baktigin yeri degistirdiginde farkli birseyler goruyorsun, benim Escher'de sevdigim de bu sarhos edici yan.

Ve yine haklisin kesinlikle matematik ve muhendislikle ilgili birsey Escher sevgisi. Cizimlerinde matematiksel kuramlari kullandigi icin belki.

Begenmene sevindim fotgrafimi.
Sevgiler, Nur