saplantili muzik-damdaki kemanci

Bazen boyle oluyor. Saplantili bir sekilde kendimi ayni parcayi dinlerken buluyorum. Dinlemedigim zamanlarda ise ya ezgisi ya sozleri dilimde. Bir ara o kadar cok Bohemian Rhapsody'yi dinledim ki artik duydugumda eskisi kadar mutlu etmiyor beni. Bilmiyorum nedeni ne bu saplantili sekilde ayni sarkiyi dinlemenin.


Bu haftanin saplantili sarkisi damdaki kemancidan "to life to life l'chaim" idi. Bu hafta 100 den fazla dinledim bu sarkiyi. Bugun artik kusma asamasindayim. Ama hala dinleme istegi var icimde.

 

Bu sarkiyi dinlerken damdaki kemanciyi daha once izlemedigimi farkettim. Sadece filmdeki unlu sarkilari biliyorum "Ah bir zengin olsam gibi". Bu yuzden, bu hafta oturup 1971 yapimi damdaki kemanciyi izledim. Filmin atmosferi cok hos. Tam bir donem filmi. Oyunculuklar sehane. Rus isgalinin altinda bir yahudi koyunun yasam sekli, gelenekleri anlatilmakta. Teyve, bes kiz babasi, sutcu, fakir. Ayni zamanda Nasrettin hoca gibi sozu gedigine koymanin ustasi. Kizlar yuvadan teker teker ucmakta. Iyi gunde kotu gunde birbirinden kopmayan koy halki, Ruslarin emri ile birbirlerini gormemecesine gocuyorlar topraklarindan. Insanin tum yasamini gecirdigi, binlerce aniyi biriktirdigi topraklardan surulmesi pek aci. Sonu huzunlu bitse de genelde neseli bir film.

Filmde sevdigim sarkilardan biri, Sunset-Sunrise. Genelde dugun torenlerine karsiyimdir, benim icin anlamsiz bir seramoni. Ama bu sahne ile, anne babalar icin o seramonini onemini biraz kavradim.

Su sarkida, Sevdikleri topraklardan uzakta yasayanlar icin gelsin.



Sonsoz: En iyi muzikal filmlerden biri damdaki kemanci. Ask, hasret, ayrilik, gozyasi var. Ama daha otesinde "baskalari" ile empati kurmamizi sagliyor bu film. Topraklarindan zorla surulen, mubadeleler sonrasi yasamlari altust edilen "digerleri" de bizim gibi ve biz de digerleri gibiyiz....

6 comments:

Moonshine said...

Kesinlikle bende de var bu saplantılı bir şekilde şarkı dinleme huyu. Mesela Noir Desir - Le vent nous portera'yı 2 saat boyunce üstüste dinleyerek paper yazdığımı bilirim. Ya da Mısır'da kalırken Muse-Sunburn'ü bir tören gibi her gece yatınca 10-15 kez dinlediğimi..

Şu sıralar benim de taktığım şarkı Björk - Bachelorette. Her gün en az 10 kez dinliyorum, bakalım ne zaman bıkacağım :)

Ferda said...

Sunrise sunset in klibinde damat evlilik yüzüğünü gelinin işaret parmağına takıyor. İlginç.

nurvenur said...

Moonie, yalniz olmadigimi bilmek guzel. Sanirim, paper deadline'larinda - stresli oldugum donemlerde ortaya cikiyor bu saplanti. Bjork - bachelorette'i dinliyorum simdi. Guzelmis.

pluie said...

Bu saplantı kimde yok ki :) Hele ki birisi o şarkıya saplantılı değilken yanındakinin saplantılı olduğu şarkıyı dinlemesi ölüm! :)

pluie said...

yazdıklarım gitmedi sanırım :( hep hata veriyor.

nurvenur said...

Pluie sorma, baskasinin saplantili muzigini dinlemek eziyet gibi. Herkese kendi saplantisinda mutluluklar!!!