sitar tabla konusmalari

Haftasonu bir adet Klasik Hint Muzigi konserine gitmis bulunmaktayim. Boylece hayatimda ilk kez canli olarak sitar ve tabla dinlemis oldum. Sitari Ravi Shankar'in eski bir ogrencisi caldi. Sitarin sesi azicik tiz geldi bana. Tablayla birlesince dinlemesi daha zevkli oluyor. Konserde iki parca calindi, herbiri bir saat surdu. Once cokyavas bir girizgah oluyor sitar tarafindan, daha sonra tabla da isin icine giriyor, daha hizlaniyor muzik, genelde emprovize ilerliyor konserin bundan sonraki bolumu. Bu yuzden o anda dinlediginiz muzik bir daha dinleme imkaniniz yok. Bir kez icra ediliyor. Genelde hindu tapinaklarinda calinan bir muzik, bu yuzden kutsal yanlari da var.
Ben canli performanstan cok zevk aldim.

Sitarist konser sirasinda tablayla sitarin nasil konustugundan bahsetti. Sanirim bu bolum bu tur konserlerin standart bir parcasi. Nitekim Ravi Shankar ve Alla Rakha ayni seyi su konserde yapmis.



Yukaridaki videoda sadece tabla calinmakta. Bu arada Norah Jones burnunu tamamiyle Ravi Shankar'dan almis. Bu da magazin yorumum olsun.

Asagidaki videoda ise Sitar daha baskin.



Bir de benim hosuma giden kucuk bir tabla sov koymak istiyorum.

2 comments:

Anonymous said...

En sondakinin neden hoşuna gittiği gayet açık. Diğer videolarda ise tıpkı herhangi bir hint dilini dinliyor gibi oluyorsun ki aman kalsın şu sıralar. Bu arada yine en sondaki videoda adamın kolunda bir bilezik var ya işte o bakır sanırım ve insanın üzerindeki fazla elektriği alsın diyeymiş. Çocuğuna neden taktığını sorduğum bir hintli de hem yukardaki nedenle hem de ayaklarına ağırlık yapsın ve dengesini bulmasını öğrensin diyeymiş. Ayrıca şu kaşlarının arasındaki renkli noktayı da odaklanabilmek için yapıyorlarmış. Sanırım bu kadar çok teknoloji alanında çalışan hintli olması bundan :)

nurvenur said...

Cok tesekkurler ek bilgiler icin. Aslinda ben Hintlilerin kulturune sahip cikmalarini takdirle karsiliyorum. Her firsatta geleneksel kiyafetlerini giyiyorlar, kendi muziklerini dinliyorlar, kendi bol baharatli yemeklerini yiyorlar. Ozellikle Hindu dinine inananlarin daha fazla kultur korumaciligi var. Belki hayatlarindaki cogu ogenin dinleriyle iliskisi olmasi onemli bir faktordur. Bu sitar-tabla da genelde Hindu temple'larinda caliniyormus. Kutsal muzik. O yuzden hepsi saygiyla dinliyor.