chicken with plum

Marjane Satrapi'den 40 dakikada bitirilebilecek bir kitap daha. Ben niye daha once onun cizgi romanlarini kesfetmemisim diye eseflendim durdum kitabi okurken.
Nasser Ali Khan, 1958'de (50-60 yaslarinda, unlu bir tar sanatcisi) yolda bir kadini goruyor ve kadina onu hatirlayip hatirlamadigini soruyor. Kadin adama onu hatirlamadigini soyluyor ve adam hayatini degistirecek bir karar veriyor bunun ustune. Ayni hafta sevmedigi karisi ona ustasindan yadigar kalan tar'i bir sinir krizi gecirip kirmis zaten. O tar Nasser Ali'nin herseyi. Hayatta tek basarili oldugu ve kendini buldugu alan muzik. Baska tarlar denese de ustasindan kalan o tarin kalitesini hicbir zaman bulamiyor. Nasser Ali, kendini tanimayan hayatinin aski ve kirilan tari yuzunden kendini olume mahkum ediyor. 7 gun odasindan cikmiyor, yemiyor, icmiyor, ve herseyden cok bekledigi-istedigi olum geliyor ona sonunda. Ana tema boyle. Ama kitap boyunca o kadar farkli konulara deginiliyor ki, yasam, olum, ask, basari, aile hayati, dogu mistizmi. Araya serpistirilmis, Rumi, Hayyam beyitleri, ozlu sozler, daha da guzellestiriyor kitabi.

Kitaptan bir bolum soyle:







Bir de youtube'de bulup hoslandigim bir tar solo. Videoda fotograflar sacma ama muzik hos. Turkiye'de youtube'in acildigina dair soylentiler esliginde youtube'den bu videoyu koyuyorum. Hala yasal olarak acilmadiysa (hos acilsa) da T.C.'nin sansurlerini siddetle kiniyorum.

2 comments:

Moonshine said...

Marjane Satrapi'nin cizgilerini gercekten de cok seviyorum, en kisa sure icinde bu kitabi da bulup okumaliyim o zaman! :)

nurvenur said...

Gercekten hos bir kitap. Siddetler tavsiye ederim.
Kutuphaneden aldim, otobuste okumaya basladim, eve geldigimde bitmisti.
Iran kulturunun bizim kulturumuze olan yakinligindan dolayi daha bir zevk aliyorum Marjane Satrapi'nin kitaplarindan. Embroiders'i de okudum da gecen hafta, o cok derin degildi, eglencelidi ama, kadin muhabbetiydi cokca, o yuzden yazmadim buraya:)

Sevgiler...