387 milyon yil once

Evet 387 milyon yil once yasadigim bolge denizlerle kapliymis. O yuzden dagda bayirda deniz kabuklari ile karsilasmam.ABD'nin dogasinin bu kadar ilginc olmasinda da bu degisimin, donusumun rolu buyuk.


Bugun evimin cok yakinindaki bir fosil yatagina gittim. Milyonlarca yillik dunyamizin donusumune degisimine tanik oldum. Okyonus canlilari (iskeletli olanlari), kayalar arasindan kendilerini gosteriyorlar. Bu tur kayalara kirectasi(limestone) deniliyormus. Kayalarnin buyuk bir orani fosilden olusmakta. Gunumuzde olmayan deniz canlilarinin da iskeletleri var kayalar arasinda.


Bu deniz kabuklari Kentucky'nin her yerinde karsiniza cikiyor ve buranin milyonlarca yillik gecmisini hatirlatiyor biz olumlu kullara. Bu fosillerin yaninda insan yasami cok kisa geliyor insanin gozune.


Bu fosil yataginda mercan kalintilari da bulunmakta. Insan milyonlarca yil once hangi renklerdeydi mavi sularin altinda diye merak ediyor.

Kayalardaki su krater goruntuleri cok ilgincti. Icleri yagmur sulari ile dolu.


Bu fosil yataginin hemen yaninda nehir gecmekte ve insanlarda bu nehirde balik tutmaktalar. Sagolsun asagidaki balikci kizimiz bana boyle guzel bir manzara yarattti.


Bir de buranin kenarinda kokleri disarida olan agaclar ilginc goruntuler ortaya cikartiyor.



Sonuc: Bana bu kadar yakin oldugu halde neden burayi daha once ziyaret etmedim diye kendime epeyce kizdim. Urgup'teki dogal olusumlari bir tepeden oturup izledigimde hissettigim huzuru bu fosil yataginda da hissettim. Doganin degisiminin tanigi olan bu fosil yatagini ben pek bir sevdim, artik kafami dinlendirmeye ihtiyacim oldugunda burada alacagim solugu.

3 comments:

Moonshine said...

Ben de ucakta bir keresinde The Great Lakes'in (Michigan, Huron, Superior) binlerce yil boyunca nasil olustugunu gosteren bir belgesel izlemistim. Onda da yaslarini hesaplamak icin fosilleri kullaniyorlardi. Gercekten cok ilginc, insan dunyanin milyonlarca yillik tarihinde bizim ne kucuk bir yer kapladigimizi farkedince urperiyor :)

nurvenur said...

Insanin kendini pek bir kucuk ve yasamini pek bir kisacik hissedyor gercekten.

nurvenur said...

Ucakta boyle bir belgesele denk gelmekle de cok sanslisin. Bana hic boyle guzel seyler cikmiyor.