harold ve maude

Film kisaca yasam ve olum uzerine.  Harold genc yaslarinda, karamsar, devamli olmek isteyen, film boyunca defelarca intihar girisiminde bulunan tuhaf biri. Bos zamanlarinda baskalarinin cenazelerine katiliyor. 1971 yapimi oldugu halde annesi ogluna bilgisayar yardimiyla kiz arkadasi bulma cabasinda. Harold'de onlari enteresan olum planlariyla kacirmakta.


Obur yanda ise, icinden geldigi gibi davranan, cilgin mi cilgin, 80 yasina sayili gunler kalan Maude var. O kadar yasam dolu ki Maude... Hayatimizi cevreleyen binlerce kurali kendine has metodlar ile yok saymakta. Polisi hice saymakta. Yasami guzellestiren insanlardan. Sehirde egzoz dumanlarinin ortasinda kalan bir agaci kurtarmak icin, agaci kokunden sokup  ormana tasiyor mesela. Maude da baskalarinin cenaze torenlerine katilmayi seviyor. Bu ikilinin yolu cenaze torenlerinde karsilasir. Maude'un yasam enerjisi,olmeyi delicesine isteyen Harold'u degistirir. Harold ona asik olur. Kendini asar. Yasama baglanir.


Filmde sadece ask, yasam, olum yok, otorite, askeriye, savas, polis de elestirilmekte. Filmin muziklerini Cat Stevens yapmis.




Filmi izlerken ben buralari bir yerden taniyorum havasi vardi. Acaba benim yasadigim bolge mi diyordum pek de emin olamadan. 40 yil oncesinin Bay bolgesi (San Francisco) civari, daha bakir, daha guzel, taninmaz halde. Filmin cekildigi bolgede yasayinca, bu film daha bir ozel ve guzeldi benim icin.

Sonsoz: Harold ve Maude tam bir kult film, neden daha once izlememisim ki dedirtiyor.  Maude'un her hareketi aykiri, soyledigi her soz ozlu soz. Sunun gibi: ( A lot of people enjoy being dead. But they are not dead, really. They're just backing away from life. *Reach* out. Take a *chance*. Get *hurt* even. But play as well as you can. Go team, go! Give me an L. Give me an I. Give me a V. Give me an E. L-I-V-E. LIVE! Otherwise, you got nothing to talk about in the locker room. )  Izlemediyseniz siddetle tavsiye olunur.

5 comments:

alkım doğan said...

Ben de izlemiştim bu filmi. Epey oluyor izleyeli ama hala aklımda. Cat Stevens'ın güzel şarkıları eşliğinde Harold ve Maude'un alışılmışın dışında, insana umut veren, neşeli ve özgür hallerini çok sevmiştim.
Sevgiler;)

Deli Anne said...

gene etkilendim.. seviyorum yazılarını, izlediğin filmleri:)

Ferda said...

Bu filmi internetten nereden indirebilirim. Link verebilir misiniz ? Aradım, sadece film kliplerini bulabildim ve fragmanlarını. Eski film olmasına rağmen tüm filmi bulamıyorum.

nurvenur said...

Merhaba Ferda,
Ben bu filmi netflix'ten izledim. Amerika'da film kiralama firmasi. Online izlenebilecek herhangi bir site bilmiyorum. DVD kiralama yerlerinde olmaz mi acaba?

Selamlar

Ferda said...

bilmem ki, bir bakmak lazım. denk gelirse seyrederim artık :)