serin serin havuz

Insan her zaman havalarla ilgili sikayet edecek birsey buluyor. Ya havalar cok sicak oluyor, ya nemli, ya soguk, ya ruzgarli, ya karli, ya dengesiz. Hangi ulkede olursaniz olun, eger karsinizdaki insanla cok fazla konusacak bir ortak nokta yoksa, havalardan sikayet etmek can simidi gibi. Gecenlerde iki arkadasim abartisiz yarim saat buradaki havalarin neminden bahsetti. Havalar uzerine bu kadar konusmak da bir yetenek gostergesi belki. Ben genelde havalardan sikayet etmeyi ve havalar uzerine muhabbet etmeyi pek sevmem.


Ama bugunlerde havalar pek bir sicak, 35 derece civari, bir de ustune %68’lik nem orani var. Hic ruzgar yok. Pencereyi acinca hic bir esinti gelip rahatlatmiyor bizleri. Hemen hemen hergun 10 dakika sagnak yagis var, kapkara bulutlari aniden bastiriyor, simsekler cakiyor, gok tum heybetiyle gurluyor, 10-15 dakika kocaman kocaman damlalar siddetle yagiyor, agaclar bayram ediyor, sonra gunes aciyor, yerler kuruyeviyor ama bu gunluk dongu bize nem olarak donuyor. Ben bu kadar nemi bir de Trabzon civarinda gormustum. Yesil yerlerin bir sorunsali iste.

Bu tur havalardan dolayi en cok yaptigim aktivite okulun olimpik yuzme havuzunda yuzmek. Bisiklete binme, tenis , kosma gibi aktivitelerim minimum indi. Aksam ustleri ates boceklerinin hatrina arada bisiklete biniyorum ama nadiren. Havuzumuz gercekten cok temiz, havluyu da her girisimizde onlar veriyor, ayrica bize ucretsiz. Maalesef tek ben degil herkes kurtulusu havuzda buluyor.Bu yuzden oldukca kalabalik. Her kulvarda en az 3 kisi oluyoruz. Soyle tek basima bir kulvarda yayila yayila yuzemiyorum.
Yuzme oranimi yukseltince dayanilmaz bel agrilarim olustu (havalardan sikayetten sonra, saglik sikayetleri, iyice yaslaniyorum :) ). Birseyleri yanlis yaptigim kesindi. Maalesef yuzmeyi kaplicalarda rastgele methodlarla, kendi kendime ogrendigimden, cogu hareketi yanlis yapiyorum. Mesela tek bacaga ve tek kola cok agirlik veriyorum. Tek bacagimla cok siddetli tekmeler atiyorum hiz kazanmak icin. Bu da belimi mahvediyor.




Bu agrilardan dolayi yuzmeden vazgecmek yerine, yuzmeyi yeniden ogrenmeye karar verdim. Suradaki videolarda, tekme atmayi, kollarin suya 45 derecelik aciyla girip S cizmesi gerektigini, basin yarisinin su icinde diger yarisinin disinda olmasi gerektigini, vucudu dondurmeden nefes alma bicimlerini, her 3 kulactan sonra nefes alinmasi gerektigi, asla ayni taraftan ust uste nefes alinmamasini seyrettim. Simdi yuzme havuzunda en az 15 dakika once bacak, sonra kol, sonra nefes alma teknigi calisiyorum.





Daha sonra beynimi kontrol altina alarak, eski aliskanliklarimi tekrarlamamaya calisarak yuzuyorum. Artik bel agrisi cekmedigim gibi hic yorulmadan ve her turdan sonra nefes nefese kalip duraklamadan sakin sakin yuzuyorum. Arada beynim kotu aliskanliklarimi dayatiyor ama dusunerek yuzdugumden yapmamaya calisiyorum. Umarim en kisa zamanda dogru hareketler motor sistemine yerlesir de hic dusunmeden yuzebilirim.

Eger yanlis yuzme aliskanliklariniz varsa ya da vucudunuz bir tarafi diger tarafina gore az calisiyorsa(sag kol kas tutarken sol kol incecikse), bu videolari izlemenizi ve her yuzme oncesi dogru tekniklerin alistirmasini yapmanizi oneririm. Tabii bir de eger cocugunuz varsa 3 yasindan sonra duzgun bir yuzme okuluna gondermenizi.

Serinlikler!!!!

6 comments:

Ani said...

Vaaaay! Çok süper bir çalışma olmuş! Gerçekten çok yapıcı ve insanın gurur duyacağı birşey yapmışsın, sorunu tespit edip çözümü için düzenli ve iradeli çalışmışsın, en sonunda da bel ağrısı çekmiyorsun yüzerken! Spor yaparken düşünmek çok önemli gerçekten, BBC'de bir haber vardı, bir kası çalıştırdığını hayal etmek bile o kası güçlendirebiliyormuş, haberin kaynağı da buydu, merak edersen: http://www.newscientist.com/article/dn1591-mental-gymnastics-increase-bicep-strength.html Tebrikler!

nurvenur said...

Bilincli spor yapmak ile rastgele yapmak arasinda cok fark var. Bu bel agrilarindan sonra o kadar cok yuzme ile video izleyip o kadar cok seyi yanlis yaptigimi farkettim ki. Tabii hepsini pat diye degistiremiyor insan, yavas yavas oturacak tum dogru hareketler umarim.

Senin gonderdigin yazida da bu motor noronlari ile ilgili deney cok ilginc. Bicepslerimi dusundugumde, oranin hareket ettigini hissediyorum gercekten. Hic dusunce yoluyla kaslarin gelisecegini dusunmemistim:)

Moonshine said...

Yuzme en ama en cok sevdigim ve hic usenmeden yapabildigim tek spor. Ama simdi okulun kampusunden biraz uzak bir yere tasindigimiz icin havuza ne kadar sIk gidebilirim bilmiyorum. Ne guzel boyle bilincli yuzmen!

Annemler beni 7-8 yasindayken yuzme okuluna gondermislerdi. Orada ogrendim ben de teknigini, aslinda dogru yapildiginda yuzme omurgaya ve bele inanilmaz iyi gelen bir spor. Benim omurgamda sorun oldugu icin doktor da tavsiye etmisti. Keske daha cok yuzebilsem! :(

nurvenur said...

Ne kadar sanslisin yuzme okulunda teknigiyle ogrendigin icin. Ben de google'da sirt agrisi ve yuzme aratinca, doktorlarin yuzmeyi bel agrisina onerdigini ogrendim. Ama benim durum farkliydi:)

Sanirim Kuzey Chicago'ya tasindiniz. Gecen sene de kuzeyin en kotu yonunun okula olan ulasim zorlugundan bahsetmistin. Ama oranin da guzelim parklari var, hem de huzurlu. Ah bir de yuzme havuzu olsa:)

selen said...

Bu videolar harikaymis! Ben de bu isin teknigini hep ogrenmek istemistim. Bakalim bu videolarla becerebilecek miyim :)

nurvenur said...

Once bacaklar, sonra nefes alma bicimi calis ZSA. Onlar oturduktan sonra, kol kismi kolay. Bir de poponu hep suyun ustunde tutup, yuzerken ayni noktaya bakmak lazim.