Dogal yasamlarinda Hayvanlar

Costa Rica'nin tropikal ormanlarinda bol bol hayvan gorduk. Bunlarin cogunu daha once hic gormemistim.


Costa Rica denilince ilk once maymunlar geliyor akla. Bir daldan otekine atlayan, cigliklar atan oyunbaz hayvanlar onlar. Cogu zaman agaclarin en tepesindeler. Farketmek pek de kolay degil. Biz onlari gorme umudumuzu kaybettigimizde yere dusen birkac yaprak farkettik. Yukarilara bakarken bir hareketlenme farkettik ve beyaz suratli maymunu gorduk sonunda. O agacin altinda biraz oturalim dedik. Maymun da bizi farketti asagilara inmeye basladi ve bizim muzlari goturdu. Dogrusu ben hafif tirstim bu maymundan. Iste burada maymun kardes.


Simdi bu maymunlar agaclarin tepesinden meyveleri dokuyorlar. Yere dokulenleri agouti diye su hayvan yemekte. Kuyruksuz sincabi animsatmakta bu hayvan.



Ormanin cikisinda coati denilen su hayvani gorduk.



Yine ormanin yuksek agaclarinda Sloth denilen tembel mi tembel bir hayvan yasamakta. Cogu insan bu hayvani pek sevimli bulmakta. Oyuncak Slothlar cok fazla alici buluyordu Costa Rica'da. Cok tembel olduklarindan ve pek hareket etmediklerinden bu hayvanlari gormek cok zordu. Bir de tutunduklari dallarla kendi rengi neredeyse ayni. Uzun el tirnaklariyla devamli kendini kasiyor.Yorulup oturtugumuz bir anda yukarilara bakinca kesfettik.


Ormanda tabii bol bol surungen gorduk. Ormanin girisinde bir tane iguano ile karsilastik. Bunun cok daha buyugunu de gorduk ama onun fotografini cekemedim.


Tabii bol bol selender, kertenkele cinsi de gorduk ormanlarda. Bunlari gormek hakikaten muthis bir yetenek gerektiriyor, ustunde bulunduklari ortamla neredeyse ayni renkteler. Ormandaki cogu hayvan oyle. Umdugumuzdan cok daha az hayvan farkedebildik ormanlarda.

Costa Rica'da rengarenk kelebekler var. Boyutlari devasa. Ama hic bir yerlere konduklarini gormedim, o yuzden de cekemedim fotograflarini. Onun yerine bir tirtil geliyor.

Costa Rica tam bir kus cenneti. Ormanlarda rengarenk kuslar yasiyor. Ama yine biz pek birsey goremedik. Rehberler sabahin kor vakitlerinde veya aksamlari tur duzenleyip bunlari turistlere gosteriyor. Biz hicbirine katilmadigimizda su kuslarla idare ettik.

Vahsi hindi

Hummingbird (Sinek kusu)

Surada da iki saniyelik hummingbird videosu. Uzun olan video maalesef bulanik cikmis.


Sazliklardan havalanan balikcillar


Insanlarin olgunlasmasi icin astiklari muzlara gelen su kuslar



Ve benim icin nedense en korkuncu olan akbaba. Su kusun ihtisamina bakin.

Bu akbabayi gordugumun gecesi, ruyamda bunlar bana saldirdi pek korkunc bir ruyaydi. Otobusle bir yere giderken de 15-20 akbabayi bir kopek olusu yerken gorduk, epey etkileyici(hafif urkunc) bir goruntuydu.

Bir tane de Toucan diye bir kus gorduk, daha dogrusu gagasini gorduk, govdesini goremedik. Ama ormanin en renkli hayvanlarindanmis. Iste bir fotografi. Bu benim fotografim degil.


Bunun haricinde karinca ordularina da rastgeldik, bazilari kirmizi govdeliydi, bize saldirmadan kactik bulunduklari bolgeden. Yilan yuvalari da gorduk bir iki. Bir yilanin suzulup yuvasina hizlica girmesine denk geldik. Ben sadece suzulusu farkettim, yilani goremedim.

Yagmur ormanlarinda jaguarlar da yasiyormus, ben sahsen gormedigime uzulmedim:) Cogu kusu da sadece duyduk ormanda. O jungle icinde kucucuk yesil bir kusu gorebilmek samanlikta igne aramak gibi. Mesela kirmizi gozlu 2 santimlik bi kurbaga cok meshur ama yapraklarin altinda olurmus, yani o kurbagayi gorebilmek imkansiz gibi.

Sonuc: Dogadaki hayvanlari, oyle hayvanat bahcesindeki gibi zink diye goremiyorsunuz. Ilk iki gun yagmur ormanlarinda hic hayvan goremedik. En son gittigimiz Manuel Antonia Dogal parkinda cogu hayvani gorduk. Hayvanlar, doganin renkleriyle muhtesem bir sekilde kamuflaj oluyorlar. Kendilerini korumada cok basarililar. Sessiz olup hareketsiz durunca hayvanlar sakin oluyor ve kendini gosteriyorlar. Cok fazla da korkmaya gerek yok, her can bir sekilde kendini koruyor ve yasama gayretinde. Oyle insanlar gelsin de saldirayim demiyorlar.

2 comments:

Anonymous said...

Ben yine de korkardım yaa. Ne olur ne olmaz.

Moonshine said...

fotoğraflar çok güzel, içimi ısıttı bakması bile. Ne güzel gezmişsin, çok sevindim senin adına!

Sloth deyince de hep aklıma Ice Age geliyor, oradaki inanılmaz komik Sloth karakteri ve de :)