Pi Gunu (3.14)

Bugun 3. ayin 14. gunu, yani pi gunu. Ezilen insanlarin gunu olur da matematigin demirtaslarinin olmaz mi? Pi cok ozel bir sayi. Boyutu ne olursa olsun her cemberin cevresinin capina orani  pi'yi verir. Dairenin alaninin yaricapa bolunmesi de bu kutsal sayiya denk gelir. Her ne kadar Arsimed bu sabiti hesaplamis gorunsede eski Misir'da bu oran siklikla kullanilir. Su websitesinde dogum tarihinizi pi'nin ilk 200 milyon basamaginda ariyor ve sizin dogumunuzun pi'nin neresinde oldugunu gosteriyor.


Boyle bir gunun kutlandigini Amerika'ya gelince ogrendim. Pi ingilizce (pay) diye okunuyor, sunumlarda hala pi diyesim geliyor. Her neyse bizim muhendislik klubu ogrencileri, hem eglencesine hem de diger aktiviteleri icin para toplamak icin bugunu soyle kutluyor:Gonullu ogrencilerin yuzune 1 dolar kasiligi pay atiliyor.




Fotografda payi firlatan muhendisligin dekani. Dusunuyorum da Turkiye'de  universitenin dekani yanimizdan gecince tir tir titreriz. Hele ben asistanken, dekan bolume gelince bolum baskanindan asistanlara dogru yayilan bir korku cemberi olurdu. Burada ise ogrencilerle eglenen, gulen, sakalasan, sorunlarini dinleyen, onlara destek olan ogretim uyeleri var. Hiyerarsik korkular burada pek hakim degil.  Amerika'yi Amerika yapan ve bizi buralara baglayan da bu tur yaklasimlar bence.

Sonsoz: hayirli pi gunu:) amin!!!

1 comment:

Anonymous said...

İşin esprisini sevdim:)